STR i policijski radar

“Policijski radar i Specijalna teorija relativnosti “, iskoristit ću za očiglednije pojašnjenje matematičkih i geometrijskih veličina u Ajnštajnovim i Lorencovim formulama.
Na slici   
„skriveni policijski posmatrači“ u tački O’, pravca OO’, uočili su objekat O koji pristiže brzinom v.

AB = AP’ + P'B = vt1 + vt2 = v(t1 + t2) = vt = K°K’ = ct1– ct2 = ctv.
Početak posmatranja: Policajci šalju radarski signal brzinom c u susret objektu O , radarski signal presreće objekat u tački A ( O'A = ct1, OA = vt1 , odbijen u tački A , signal se vraća „posmatračima“ u O’ nakon isteka vremenskog intervala 2t1 i pravi „prvi snimak“ – kraj posmatranja.
Dok se radarski signal vraćao pošiljaocu objekat A se pomjerio u položaj P’, OA = AP’ = vt1, i u tom momentu objekat (auto) udaljen je od policijskog radra O'P’ = P'O’ = l0 = ct0. Istog momenta policijski radar šalje novi signal (brzinom c) koji presreće objekat (auto) u tački B pravca O'O nakon novog vremenskog intervala t2 i nakon povratka „posmatračima“ u O’ ( BO’ = ct2) pravi „drugi snimak“.
Na osnovu ova dva snimka auta (u tački A i tački B) , kompjuter računa: AB/t = v.
AB = AP’ + P'B = vt1 + vt2 = v(t1 + t2) = vt = K°K’ = ct1– ct2 = ctv.
Navedene dužine (u posljednjoj jednakosti) koristim za konstrukciju (upotreba šestara i lenjira) Ajnštajnovih dužina u STR i Lorencovih dužina (u Lorencovim formulama za transformaciju koordinata). Sama ta činjenica dovoljan je argument za tvrdnju: Albert Einstein nije dovoljno temeljito analizirao veličine u STR! Čak ih nije ni shvatao ispravno!

Ove jednakosti naći ćete u svim mojim postovima. Naći ćete ih i uz opis proračuna veličina u MM eksperimentu. Naći ćete ih i u opisu jednakopromjenljivog kretanja (slobodan pad, na primjer). Naći ćete ih i u Lorentzovim transformacijama koordinata, u Ajnštajnovim formulama i u još mnogo konkretnih fizičkih i geometrijskih sadržaja!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s