Apsolutno mirujući sistem referencije

Albert Ajnštajn: “Ako je K Galilejev koordinatni sistem, tada je neki drugi koordinatni sistem K’ također Galilejev ukoliko je u stanju jednolikog translacijskog kretanja u odnosu na K. U odnosu na K’ vrijede zakoni Galilej-Njutnove mehanike jednako kao i u odnosu na K.”

Postoji li “povlašteni apsolutno mirujući sistem referencije” – ASR_0 ?

DA – postoji apsolutno mirujući sistem referencije – ASR0 .

To je onaj prostor u kojem osmislimo našu prvu tačku (P), početno “mjesto” (u prostoru i vremenu), početak geometrijskog opisa algebarskog zapisa fizičkih zbivanja, početak posmatranja. Početak svih početaka!

To je zamišljeni (prazan) svemirski prostor, zamišljen prostor u matematičkom (Euklidskom) smislu je – ASR0 . To je onaj prostor u kojem mislimo da se desio “veliki prasak”. Njemu pripada svojstvo apsolutnog mirovanja i njemu ne možemo pridružiti svojstvo (atribut) promjene ni po jednom fizičkom ili matematičkom sadržaju. U taj prostor smještamo SVE i NIŠTA, nulu i beskonačnost, sve što znamo i sve što (još) ne znamo. Tom prostoru pripada apsolutna nula – T0 – apsolutne temperature – T, apsolutna nula količine kretanja. Tom prostoru pripadaju “crne rupe”, “crvotočine” i “tuneli korespodencije” – i drugi pojmovi “moderne fizike” – “savremene fizike”!

U tom prostoru postoji sve i ništa, sve se neprekidno kreće i mijenja, tom prostoru pripada i apsolutno vrijeme, apsolutne brzine, apsolutne promjene, apsolutna temperatura, …

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s