Ajnštajnove prve dvije formule u STR

U svom prvom radu iz STR („ON THE ELECTRODYNAMICS OF MOVING BODIES“ ,By A. Einstein, June 30, 1905,

I. KINEMATICAL PART, § 1. Definition of Simultaneity) Einstein je naveo svoje prve dvije formule iz STR:
1.) ,

2.) .
Uz pojmove „simultanost“ , „istovremenost“, dva događaja govori i o „sinhronizovanim“ „časovnicima“ u tačkama A i B duži AB  .
U tekstu Ajnštajn govori o časovnicima u tačkama A i B duži AB, uvodeći pojmove:
1.) t_A (vrijeme koje pokazuje časovnik u tački A na početku posmatranja, u momentu početka posmatranja),
2.) t_B (vrijeme koje pokazuje časovnik u tački B, u momentu nakon isteka od početka posmatranja dodatnog vremenskog intervala AB/c = t_B), i
3.) t'_A (vrijeme koje pokazuje časovnik u A nakon puta „svjetlosnog signala“ A-B-A, odbijanja u tački B i njenog povratka u tačku A),
Prema Ajnštajnovom opisu t_A je vrijeme („moment“) početka posmatranja. Kad, gdje i tko počinje posmatranje A. Ajnštajn ne govori i ne opisuje. Zato uzimam sebi slobodu da to dopunim sljedećim:
Sve što posmatramo, upoređujemo, mjerimo, crtamo, izračunavamo – radimo to u konkretnom prostoru i vrmenu. Rade to („živi“) ljudi, dakle MI (ti ili ja), na nekom konkretnom mjestu i u nekom konkretnom vremenu. Nema tu nekih apstraktnih i fiktivnih „posmatrača“ i njihovih „satova“.
Zato, razmotrimo te Ajnštajnove govorne i matematičke iskaze dublje i temeljitije i od samog Alberta Einsteina.

Da bi to mogli razmotriti bez Ajnštajnovih sugestivnih govornih iskaza uzmite u ruke neki konkretan “kruti štap” (Ajnštajnov izraz), posmatrajte ga, nacrtajte njegovu stvarnu dužinu AB i razmišljajte svojim umom i razumom, svojom glavom.

Posjeduje li taj štap svoje “unutrašnje” vrijeme   ? Da li je t_0 = AB/c stvarnost ili moguća stvarnost? Dali ova brzina  c baš mora biti brzina svjetlosti u vakuumu? Tvrdim da ne mora, tj da to važi za sve brzine: 0 < c < ∞. To A. Einstein ne analizira.

Početak posmatranja (moment, tren) t_A je neko “sada” u beskrajnom toku “svemirskog vremena”. Trajanje posmatranja možemo početi “brojati” i od tog momenta pa do kraja vremenskog intervala t'_A. Trajanje (veličinu) tog vremenskog intervala možemo odrediti iz Ajnštajnove druge formule:   .

Ako ta dužina   AB “miruje” onda ćemo je “preći” u jednom, a zatim u suprotnom smjeru brzinom c za vrijeme: 

.

“Problem” trajanja vremenskog intervala t'_A – t_B je drugačiji ukoliko se dužina AB kreće jednoliko pravolinijski po x – pravcu brzinom v = c/n i pritom je: a) okomita na x- osu ( sa početnom tačkom A na x osi) i b) leži na x osi cijelom svojom dužinom). Ajnštajn nije svestrano analizirao i obradio ovu svoju formulu:

“Problem” A. Ajnštajn tretira površno i neprecizno.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s