Algebra, geometrija i logika STR

Albert Einstein nije temeljit u analizi veličina i fizičkih pojmova koje tretira u Specijalnoj teoriji relativnosti (STR). Veoma često moguće fizičke i geometrijske istine iskazuje, govornim jezikom, kao stvarne fizičke istine. Najčešće su zbog toga u raskoraku algebra, geometrija i Einsteinov govorni iskaz.

Da bih istaknuo i pokazao na šta se odnose navedene (moje) izjave još jednom ću svestranije opisati Einsteinovu veličinu (dužinu) 2ct’.

Navedenu dužinu 2ct’ Einstein algebarski iskazuje ili pomoću dužine ct, ili pomoću “izmjerene dužine” 2l0 = 2ct_0, u zavisnosti od toga da li priča (govorni iskazi) o “dilataciji vremena” ili o “kontrakciji dužina”.

 …. ili ….

Dužina 2l0 = 2ct0 nije neka posebna dužina, već je to bilo koja dužina koju možeš izmjeriti, uočiti (dužina olovke, cigarete, štapa, kanapa, …, bilo koja i bilo kolika razdaljina) i iskazati je pomoću bilo kojih jedinica mjere za dužinu. Podrazumijevana jedinica mjere je metar. Tu dužinu u STR smatramo da miruje uz “posmatrača”, dakle i u sistemu koji miruje, i u sistemu koji se kreće brzinom v imamo tu dužinu 2l_0.

Od zadane veličine 2l_0 (uz zadane brzine c > v > 0, bilo kojih skalarnih vrijednosti, i bilo kojeg međusobnog relativnog odnos c/v = n > 1) zavistit će i dužine 2ct’ i  ct. Ukoliko taj uslov ne zadamo, već konstatujemo samo veličine dužina vt i ct (ct/vt = c/v = n), onda i tada možemo pronaći kolika je to odgovarajuća dužina 2l_0 i, također, kolika je to odgovarajuća Einsteinova dužina 2ct’. To možemo utvrditi ili računskim putem ili konstruktivnim putem.

U svim mogućim konkretnim primjerima relativnih inercijalnih kretanja “unutrašnje vrijeme” zavisi od te “izmjerene dužine” 2l_0.

 . Koristim 2l_0 zbog veze sa dužinama ct i vt (kako ne bih u formulama ispisivao ct/2 i vt/2). Dužinu 2l_0 = AB+BA koristi i A. Einstein u svom prvom članku iz 1905. g., kada priča priču o “sinhronizaciji satova”, isto to koristimo i kod “okomitog” i kod “paralelnog” kretanja svjetlosti u Michelson-Morly eksperimentu. Takva dužina prisutna je i kod razmatranja jednakopromjenljivih i kod inercijalnih kretanja “materijalne tačke”, kod formula za energije, masu,…itd.

Gore ispisana formula (1)  jasna vam je i uz pomoć Einsteinove formule , međutim Einsteinovo tumačenje te formule nije korektno. Nema u tom algebarskom iskazu ničega suprotnog klasičnoj fizici i Euklidovoj geometriji. Nema tu nikavih “dužih/kraćih” sekundi, nema tu nikakve “dilatacije vremena”!

Ta Einsteinova formula (ne i Einsteinov govorni iskaz) opisuje sljedeću algebarsku i geometrijsku istinu    , ili to isto zapisano u ovom obliku  . Riječima: Istu dužinu možemo iskazati pomoću različitih brzina i za različita vremena.   Brzine su obrnuto proporcionalne vremenima na istoj dužini puta    .

Isto to će važiti i za dva puta veće vremenske intervale    . Takav odnos imat će i odgovarajuće dužine, proporcionalnost vremenskih intervala ostat će sačuvana   .

Kada algebarski i geometrijski opisujemo isti fizički sadržaj onda je Einsteinova dužina 2ct’ povezana i sa dužinom ct i sa dužinom 2ct_0, odnosno radi se o jednoj te istoj dužini, te za svaki konkretni primjer koji posmatramo imamo sljedeću međuzavisnost  . Ta formula, geometrijski i logički iskazuje međuzavisnost odgovarajućih veličina u skladu sa Euklidovom geometrijom i klasičnom (Njutnovom) fizikom. Tek Einsteinovi govorni iskazi daju joj neprirodno značenje. Zato nimalo se nemojte čuditi kada kažem da Einstein površno i pogrešno tumači sljedeće algebarske i geometrijske istine  .

Čitavu priču u ovom postu shvatite i kao pripremu za posmatranje ove jednakosti  , a zašto sam sa obje strane Einsteinove dužine 2ct’ ubacio isti izraz pogledajte u narednom postu, u kojem želim pokazati da Lorencov faktor nije sveto slovo (niti je indijska sveta krava).

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s