Gama faktor nije sveto slovo u STR

Priču u prethodnom postu završio sam algebarskim iskazom Einsteinove veličine 2ct’ i jednakosti (formula 1)

.

U ovom postu želim pokazati da Lorentzov faktor nije sveto slovo (niti je indijska sveta krava) koji nije dozvoljeno ni taknuti, niti temeljitije posmatrati. Potrebno je svestrano preispitati njegov geometrijski i logički smisao, te ukazati da je moguće sasvim ravnopravno koristiti i druge faktore proporcionalnosti među veličinama koje se tretiraju u Specijalnoj teoriji relativnosti Alberta Einsteina. Ni jednog matematičara ili fizičara (počev od Einsteina pa do Stephen-a Hawkink-a) koji nije izvršio temeljitu analizu algebarskog, geometrujskog, logičkog i fizičkog smisla “gama faktora” ne treba shvatati ozbiljno (ne treba ga uvažavati)! 

U jednakosti (1) lijevu veličinu pomnožimo i podijelimo sa v a desnu stranu pomnožimo i podijelimo sa c i iskažimo novo dobijene algebarske iskaze.

 , (formula 2)

i (formula 3)      .

Na očigledan način dobili smo dva ravnopravna faktora proporcionalnosti za iskazivanje veličine Einsteinove dužine 2ct’ na dva različita i ravnopravna načina

(formula 4) . Kako je Einsteinova dužina 2ct’ jednaka Lorentzovoj dužini (x’+vt’) to su oba navedena faktora jednakovaljana i za primjenu na Lorentzove formule za transformaciju koordinata (u kojima je x’ = ct’, x = ct, vt = x/n i vt’ = x’/n, i naravno oznaka za vremenski interval t’ u Lorentzovim dužinama je iz Lorentzove formule, a ne iz Einsteinove formule).

Međutim, skrećem pažnju na algebarsko i geometrijsko značenje navedenih faktora

   i    , (formula 5).

Možda ćete se u početku teško pomiriti sa ovim značenjem, ali kada sagledate i ostale moje postove uvidjet ćete i logiku i shvatiti svestranu praktičnu korist od uočenog značenja oba faktora.

Koristeći oba ova faktora u istoj jednakosti možemo iskazati međusobne relativne odnose Einsteinovih dužina u STR iskazanih u zavisnosti od veličine “izmjerene dužine” 2l0 = 2ct0.

, (formula 6).

Iskažimo posebno iz ove jednakosti Einsteinovu dužinu 2ct’

, (formula 7).

Ova algebarska, geometrijska i logička istina primjenjiva je na sve moguće brzine 0 < v < c < (brzina c može biti i brzina svjetlosti u vakuumu, ali nije nužno da jeste), a kolika će biti veličina dužine 2ct’ zavisi šta smo prvo zadali (izmjerili) ct i vt, ili 2l= 2ct0. Odgovarajući ugao vezan je za “okomito kretanje” i relativni odnos brzina c > v > 0 (naravno, taj odnos će važiti i za odgovarajuće dužine)

, (formula 8).

Ovaj odnos već se koristi u STR pod nazivom “beta faktor” , (formula 9), tako da pomoću njega možemo ispisati važnije algebarske iskaze za veličinu Lorentzovog faktora, i njegove recipročne vrijednosti – gama faktora:

, (formula 10).

Ovim ću završiti ovaj post, a sljedeći ću nastaviti počev od veličina u ovoj posljednjoj jednakosti i njihovih relativnih odnosa.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s