Žižni poluparametar p i Einsteinove veličine u STR

Više o žižnom poluparamtru p i elementima elipse kojoj je mala poluosa b = vt   i   a = ct velika poluosa pisao sam u postovima o elipsi. Ovdje želim samo da vas upoznam sa relativnim odnosom Einsteinovih veličina i veličina na bilo kojoj elipsi. Prije svega postoji sljedeći relativni odnos između te tri navedene veličine elipse (f-1)    .

Također, na bilo kojoj konkretnoj elipsi (f-2)   p = a – 2l0  i

(f-3)      .

Pomoću navedenih veličina i njihovih relativnih odnosa možemo izračunati i sve ostale Lorentzove i Einsteinove veličine dužina u STR, bez ikakve potrebe za koordinatama, vektorima, kvadrivektorima i drugim podacima.

Pomoću formule (f-1) i (f-2) iskažimo vezu između “izmjerene dužine” 2l0 = 2ct0 i

dužine a = ct .

(f-4)    

Isti takav relativni odnos imamo i među Einsteinovim veličinama u STR (naprimjer između ukupne energije i energije “mirovanja”          ).

Među Einsteinovim veličinama dužina u STR interesantna je sljedeća proporcionalnost

(f-5)          .

Kada unutrašnji članovi proporcije zamijene svoja mjesta dobijamo sljedeću vrijednost omjera

(f-6)      .

Kada čitam tekstove fizičara i matematičara o “genijalnosti” Alberta Einsteina i kada posmatram kako se sa “strahopoštovanjem” odnose prema “gama faktoru” kao nekakvoj “tajanstvenoj veličini” dođe mi da se slatko ismijem njihovoj “zombijevskoj opčinjenosti”.

   (f-7)

Nikakvo posebno i tajanstveno značenje, i nikakva posebna relativnost fizičkih, geometrijskih i brojnih vrijednosti, koja se iskazuju pomoću gama faktora i njegove recipročne vrijenosti Lorencovog faktora – ne narušava naše prirodno poimanje prostora i vremena. Tek Einsteinova površnost, površna i pogrešna tumačenja i zaključivanja o značenju tih relativnih odnosa stvaraju izokrenutu sliku fizičke stvarnosti.

    (f-8).

Ničeg posebnog ne iskazujemo formulama (f-7) i (f-8), kao što ni počemu nisu posebne ni veličine koje transformišemo uz korištenje navedenih faktora proporcionalnosti.

Naprimjer za dužine (f-9)     ,

ili za energije  (f-10)      .

Sve navedeno je algebarska, geometrijska i fizička istina za sve moguće konkretne primjere koje osmislite, za sve moguće brzine 0 < v < c <..

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti i označen , , , , , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s