Prostorna ili vremenska razdvojenost događaja

– Moj prijatelj mi jednom prilikom kaže: „Nećeš, valjda, u sve sumnjati“?!

Naravno da neću u „sve“ sumnjati, već ću sumnjati samo u ono u šta posumnjam.

– Drugom prilikom isti prijatelj (inače profesor matematike) mi kaže da ne vidi nikakvu razliku u ova dva iskaza:

–          Dielektrična konstanta vakuuma,

–          Dielektrična konstanta u vakuumu.

Kada sam mu pokušao objasniti razliku (kome ili čemu pripada, čiji je atribut, svojstvo – dielektrična konstanta) dodao je: „Baš si cjepidlaka, pa to je isto“!

Mislim da je kvalitet razmišljanja, kvalitet uočavanja, preciznost iskazivanja,… na mojoj strani.

Mislim da su ovakve “sitnice” bitne i za shvatanja pojedinih iskaza vezanih za prostor i vrijeme u Specijalnoj teoriji relativnosti. Mnogi takvim različitim “sitnicama” i ne posvećuju pažnju, jer ih i ne uočavaju.

– Na vrhu Keopsove piramide ljubio Antonije – Kleopatru, RičardBarton – Elizabet Tejlor, moj komšija svoju suprugu,….

Naravno da nisu to radili u  u isto vrijeme (istovremeno), ali jesu na istom mjestu (radi se o vremenskoj razdvojenosti, vremenskoj udaljenosti događaja na istom mjestu). Sada, dok ovo čitaš, rađa se/umire (istovremeno) mnogo živih bića na Zemlji, ali ne i na istom mjestu (radi se o prostornoj razdvojenosti, o prostornoj udaljenosti). SA ova dva konkretna primjera nastojao sam podvući ispravno razumijevanje i ispravno tretiranje pojmova “prostorna razdvojenost, vremenska razdvojenost, istovremenost “događaja”,  Te pojmove Albert Einstein pogrešno tretira i površno obrađuje!

Samo ovako, kako shvataš prethodne iskaze, treba shvatiti i pojmove u STR “isto mjesto u prostoru”, isto mjesto u vremenu”, “prostorna odvojenost”, “vremenska odvojenost“. Praviti od tih pojmova novu nauku o prostoru i vremenu mogu samo oni fizičari i matematičari koji ne znaju šta je koordinatni sistem, kad je nastao i čemu služi, niti znaju šta je prpstor, a šta vrijeme..

– Ako se kinetička energija jednako promjenljivog kretanja tijela mase m u nekom trenutku izražava formulom Ek = mv2/2, onda ćemo formulom iskazivati dvostruku vrijednost ukoliko tijelo nastavi kretanje dostignutom brzinom bez njene promjene (inercijalno)
2Ek = mv2 . Ukoliko ta brzina postaje sve veća i veća i na kraju neka dostigne i neku konačno moguću brzinu c, onda će dostignuta konačna najveća energija  iznositi

2E = mc2 (analogno zapisivanju u svim prethodnim stanjima). Sitna izmjena u označavanju, ali veoma bitna za algebarski, geometrijski i logički  tretman veličina i njihovih relativnih odnosa u STR. Olakšava nam jednoobrazan pristup iskazivanju relativnih odnosa među veličinama inercijalnih i jednakopromjenljivih kretanja. Nekome je to “sitnica” – meni je to veoma važan detalj!

– Još jednom (mom prijatelju) kažem – nemam nikakvu “moju” teoriju! Samo ti skrećem pažnju (riječima, crtežom, algebrom) i ukazujem na sadržaje koje zapažam u Einsteinovoj Specijalnoj teoriji relativnosti, ukazujem na Ajnštajnove istinitosti, ali i ukazujem na Ajnštajnove površnosti i nepreciznosti.

Energija mirovanja-potencijalna energija

Na tebi je da o tome (ako hoćeš) promišljaš svojim vlastitim umom i razumom.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti i označen , , , , , , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s