Eh, ti argumenti i kontra-argumenti!

Moji Google blogovi kao i ovaj WordPress blog služe mi samo kao priprema za izradu neke konačne verzije tekstova o površnim istinama, nihovom pogrešnom tumačenju, i zabludama Albert-a Einstein-a  u temeljnim postavkama STR.

U svim tim tekstovima jednako-obrazno tretiram istim formulama sve moguće brzine   , bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n > 1. Takav pristup omogućava nam ( i vama i meni) da Ajnštajnove i Lorencove formule u STR, njihovu logiku i smisao, analiziramo i sagledavamo i za fizička zbivanja i kada brzina c jeste, ali i kada c nije, brzina svjetlosti u vakuumu!

Temelj za sve crteže i formule su dužine:  ct, vt , (ct + vt) i (ct – vt) . Pomoću tih veličina iskazujem  značenja Ajnštajnovih i Lorencovih istina u STR, a posebno uz njihovo iskazivanje na sljedeći način  ,    

 PC = PC’ = ct  i  PB = PB’ = vt.

Zašto T. Smid “zbog invarijantnosti brzine c” ne dozvoljava (ne prihvata) algebarsku, geometrijsku i fizičku istinu:

PC’ + PB = BC’ = ct + vt = (c + v)t = 2ct_1 ?????!!!!!

Zbog značaja algebarskog iskaza: ct + vt = (c + v)t = 2ct1 i ct – vt = (c – v)t = 2ct2 teško mi pada odbijanje T. Smid-a da te iskaze prihvati korektnim, da te iskaze odbacuje izjavom: “Zbog invarijantnosti brzine c izrazi poput (c + v) i (c – v) nisu dozvoljeni”. Odgovorio sam i obrazložio da taj argument, taj razlog, ne smatram validnim, ne radi se tu o “balističkom” dodavanju brzine v na brzinu c. Napisao sam i nekoliko konkretnih primjera gdje se “zvanično” koristi (c + v) i (c – v) bez pozivanja na “invarijantnost” brzine c. Međutim T. Smid je “zaćutao”!

Sada trebam naći način da i to “ćutanje” argumentovano stavim van snage. Koja sredstva da koristim (prinudna, batina ili štap, bila bi  najefikasnija, pa ko jače tuče neka i pobijedi u diskusiji)? Zašto moja argumentacija “ne valja”, a njegova argumentacija “valja”(??!!), ili obratno – moja argumentacija valja, a njegova ne valja?! Ja “vidim” da je T. Smid pomislio kako zagovaram povećanje brzine c, a ja o tome nisam ni pomislio. Brzine c i v ostaju takve kakve jesu, ne diram ih, ne mijenjam ih!

Zbog značaja i primjene aritmetičke (A) geometrijske (G) i harmonijske (H) sredine u Ajnštajnovim i Lorentzovim veličinama bitno mi je prevladati otpore u razmatranju navedene logike geometrijskih i algebarskih iskaza za sve moguće brzine > c > v > 0,A H i G za brzine  a ne samo za c je brzina svjetlosti u vakuumu. 

Takav pristup omogućava nam sagledavanje Ajnštajnovih istina i Ajnštajnovih zabluda u STR, a da nam nije neophodno rješavati ni filozofska ni kosmička pitanja prostora i vremena.

Ko je sada od nas dvojice “tvrdoglav ko magarac”?!

Nužno je da budem i tvrdoglaviji i uporniji, jer ja imam potrebu da nešto novo saopštim uz pomoć veličine (c + v). Naprimjer, na priloženom crtežu je   . Ako tu dužinu podijelimo sa (c + v) dobit ćemo veličinu “Lorencove koordinate”, dužinu Lorencovog vremenskog intervala      .

 .

Pokazivanje ove istine ima višestruke ciljeve i svrhu. Kako T. Smid nije zainteresovan za ovu istnu, pokušat ću pronaći nekog drugog matematičara koji tu istinu neće ignorisati.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti i označen , , , , , . Zabilježite trajni link.

1 odgovor na Eh, ti argumenti i kontra-argumenti!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s