Prostor u prostoru i vrijeme u vremenu

Sve što posmatramo i mjerimo radimo to u ograničenom prostoru (prostoru u prostoru) i ograničenom vremenu (vremenu u vremenu).

Priroda nam je ponudila Michelson Morly interferometar u kojem je Z – M = PO = l0 razdaljina između Zemlje i mjeseca koja se u svemirskom prostoru kreće brzinom v u kojem se i svjetlost kreće brzinom c = n v.

Postoji neograničen prostor (niti je nastao niti će nestati) i neograničeno vrijeme (niti je nastalo niti će nestati). Takav prostor je APSOLUTNO MIRUJUĆI PROSTOR! U taj i takav prostor smještamo SVE (beskonačno) i što znamo i što ne znamo i NIŠTA (nulu) odsustvo svega što znamo i ne znamo (odsustvo bilo kakve promjene, po bilo kojem atributu). U taj i takav prostor smještamo i svoju prvu (zamišljenu u prostoru i vremenu) tačku, te u odnosu na tako zamišljeno mjesto opisujemo relativna mehanička kretanja “materijalne tačke”. Još na ovu temu o “apsolutno mirujućem referentnom sistemu” pisao sam ranije na mojoj web stranici: https://sites.google.com/site/specijalnateorijarelativnosti/Home/apsolutno-mirujuci-sistem-referencije.

Navedene pojmove shvatite zamišljajući i posmatrajući prostor oko Zemlje, recimo razdaljine oko Zemlje veličine Zemlja – Mjesec i kretanju tog prostora u prostoru oko Sunca. Sve vremenske intervale koje budete koristili su samo dio (vrijeme u vremenu) ukupnog (“svemirskog”vremena (vrijeme od postanka P do nestanka N).

Svjetlost (i njeni atributi) nije neophodna za pravilno poimanje prostora i vremena. Ista shvatanja prostora i vremena imali bi i kada svjetlost uopšte ne bi postojala. Bez obzira što je trenutni zvanični rekorder u brzini svjetlost nema nikakve druge privilegije i posebna prava na pojmove prostora, vremena, mase, energije, kretanja, mirovanja, …

Ukoliko bi već sutra upoznali novog rekordera (umjesto svjetlosti) u brzini (naprimjer, brzina neutrina raste sve više i više, dostigne brzinu svjetlosti u vakumu, pa i kada je premaši po iznosu, po veličini) nikakve promjene u shvatanju prostora i vremena neće se desiti kod ljudi koji te pojmove shvataju ispravno. Eventualne probleme bi imali samo pripadnici “naučne religije dvadesetog vijeka”, sljedbenici Ajnštajnovih shvatanja, i profesori – “ublehe”! Profesori (matematike i fizike) “ublehe” su svi oni profesori koji su se odrekli vlastitih shvatanja prostora i vremena koja su stekli prirodnim putem i na prirodan način. U profesore “ublehe” treba uvrstiti i sve profesore koji nisu u stanju vidjeti i uvidjeti ni jednu Einsteinovu zabludu i neistinu u tretiranju prostora i vremena!

Najnovije moje ispise možete vidjeti ovdje:

http://kvadrivektor.blogspot.com/

https://sites.google.com/site/specijalnateorijarelativnosti/strategija-u-osporavanju-str/specijalna-teorija-relativnosti-uvod .

Kvalitetan prostor, za kvalitetnu razmjenu mišljenja tko želi, imamo ovdje: http://www.eakademik.com/forum/index.php .

Kružno kretanje – moj najčitaniji tekst na web-u: http://osnovnipojmovi.blogspot.com/2012/09/jednolko-kruzno-kretanje.html .

Emanuel Lasker (o teoriji relativnosti svog prijatelja A. Einstein-a):

” Ponekad je teško ne pisati satiru. Kako možete pregovarati s ljudima koji uglavnom uzimaju sve ovlasti samo za sebe i za nekoliko drugih. Kako možete osim satirički raspravljati s takvim protivnicima, ako oni također imaju vrlo osebujan pogled razuma i temeljnim zahtjevima znanstvenog spora??
Zaključak (str. 27): “teorija relativnosti kao cjelina je zabluda kao sustav opisa stvarnosti , kako u svojim metodama tako i u svojim rezultatima.”

Bill Gaede uvažio je sugestiju E. Laskera i dao je punu slobodu svom smislu za humor i satiru: http://www.youstupidrelativist.com/05SR/00SumSR.html .

Mnogi kritikuju A. Einsteina, pa i upućuju na eventualne Ajnštajnove propuste, ali sa dozom pristrasnosti, jer žele plasirati neku svoju teoriju. Takvim kritičarima baš i ne vjerujem u objektivnost, već više vjerujem onim kritičarima koji nemaju neku novu svoju teoriju.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano, Prostor i vrijeme, Specijalna teorija relativnosti. Zabilježite trajni link.

1 odgovor na Prostor u prostoru i vrijeme u vremenu

 1. Sprečo kaže:

  Danas sam zamolio Bill Gaede sljedeće:
  Google Translate mi pomaže da čitam Vaše tekstove.
  Uzimam sebi slobodu da Vas upitam:
  Preporučite mi neko ime u WordSci DataBase koje koristi sugestiju Emanuela Laskera:
  “Teorija relativnosti kao cjelina je zabluda kao sustav opisa stvarnosti , kako u svojim metodama tako i u svojim rezultatima.”
  ” Ponekad je teško ne pisati satiru. Kako možete pregovarati s ljudima koji uglavnom uzimaju sve ovlasti samo za sebe i za nekoliko drugih. Kako možete osim satirički raspravljati s takvim protivnicima?!“
  Možete li ubaciti u vaše tekstove sljedeću definiciju profesora – „ublehe“ (ubleha – na Bosanskom jeziku pridružuje se osobi koja baš ne vlada potpuno svojim umom i razumom, nešto slično kao – „stupid“ – glupak):
  Ukoliko ste, u bilo kojem periodu svog vlastitog života prihvatili argumentaciju zbog koje ste odrekli se vlastitih prirodnih shvatanja prostora i vremena onda ste profesor-ubleha, zavedena osoba koja se odrekla vlastitog uma i razuma, osoba koja samo djelimično koristi vlastite umne sposobnosti!

  Imate li prijedloga za poboljšanje strategije i taktike na stvaranju javnog mišljenja o postojanju ISTINA i ZABLUDA, pa i konkretnih LAŽI, u tekstovima o Teoriji relativnosti (kako u udžbenicima, tako i u tekstovima objavljenim na Web-u). Koje laži je najlakše pokazati i dokazati?!
  —-
  Bill G. je odlučniji nego Tomas S. u prihvatanju ocjene Emanuela Laskera o Teoriji relativnosti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s